Er zijn twee manieren van stickers plakken, droog plakken en nat plakken. Bij het plakken van de meeste stickers zal het droog plakken volstaan. Bij het plakken van glasfolie kun je het beste nat plakken, voor een mooi glad resultaat.
Statische, herbruikbare stickers kunt u nat en droog plakken. Voor alle drie de manieren vind je hieronder de plakinstructies.

 

Droog plakken van stickers op muren, canvas, etc.

Moeilijkheidsgraad opplakken: ★★★ (een beetje lastig, vereist enige handigheid en geduld) Bij grotere stickers het liefst met twee personen werken. Het aanbrengen van de sticker is altijd de verantwoordelijkheid van de klant, de plakinstructies zijn enkel een leidraad, maar geen garantie tot goed resultaat.

Bij trapstickers dienen de regels vaak eerst nog los van elkaar geknipt te worden. Er kan geknipt worden tussen de tekst/afbeeldingen.

Stap1: Zorg altijd dat de ondergrond vlak is en goed schoongemaakt / vetvrij is, met bijvoorbeeld spiritus (niet op geverfde oppervlaktes) of ruitenreiniger (glas).  De belangrijkste voorwaarde voor het aanbrengen van muurstickers is dat de ondergrond glad, schoon (vrij van stof, vet, silicone en latex) en droog is. Muren waar vocht in zit zijn niet geschikt om te beplakken. Pas geverfde muren moeten goed gedroogd zijn zodat het vocht uit de muur is en de muur uitgehard is. Ook op een muur met slechte kwaliteit muurverf, met vuilafstotende muurverf of kalkverf zal de sticker niet goed hechten.

Stap 2: Strijk met een (bank)pasje over de aanbrengfolie, zodat de stickers zich goed hecht aan de folie.

Stap3: Trek de sticker een klein beetje open om te kijken of de sticker al loslaat.  Zo niet, nogmaals goed over de folie wrijven. Laat de witte, geruite onderlaag nog zitten op de sticker.

Stap 4: Breng de sticker op de juiste positie aan, en zet hem vast aan de bovenkant met schilderstape. Houd voor een recht resultaat nooit de kniprand van de folie aan, maar altijd de sticker zelf, b.v een lijn in de sticker of de onderkant van een tekst.

Stap 5: Sla de sticker om als een scharnier en verwijder de rug (witte, geruite onderlaag) van de sticker.

Stap 6: Sla voorzichtig de sticker terug, maar zorg dat hij niet de ondergrond raakt. Houd hem zo strak mogelijk. Bij grote stickers is het makkelijk om het met z’n tweeën te doen.

Stap 7: Wrijf vervolgens met een pasje vanuit het midden de sticker aan, zodat hij netjes op de ondergrond komt. Kijk bij canvas uit dat u niet te hard strijkt, zodat er geen beschadigingen op het canvas komen. Wrijf goed na met het pasje.

Stap 8: Verwijder daarna de aanbrengfolie voorzichtig. Bij gedetailleerde stickers, zoals bijvoorbeeld afbeeldingstickers of portretstickers, maar ook bij stickers met een sierlijk lettertype, WERK HEEL VOORZICHTIG EN RUSTIG. Beetje bij beetje de aanbrengfolie lostrekken en mocht er een stukje blijven plakken, nogmaals goed wrijven en de sticker desnoods een klein beetje begeleiden met loslaten, bv met behulp van een mesje.          

Veel plezier met uw sticker!

Wanneer je twee stickers elkaar een beetje laat overlappen, dien je dat heel voorzichtig te doen. Je hebt anders kans op luchtbelletjes. Mocht je toch luchtbelletjes krijgen, probeer ze dan weg te vegen/drukken. Lukt dit niet, prik een heel klein gaatje met een naald in het luchtbelletje en wrijf het glad.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Statisch hechtende raamstickers

Moeilijkheidsgraad opplakken: ★☆☆☆ (makkelijk) 

Let op: De bedrukte, meerkleurige (full color) statische stickers dienen droog opgeplakt te worden. Dit gaat heel makkelijk, je plakt ze gewoon tegen het raam. Je kunt dit eindeloos herhalen. Dit kan zowel met de bedrukte als de onbedrukte kant.
Bewaar het schutvel om de stickers later op terug te kunnen plakken en te bewaren.

Onderstaande beschrijving is alleen voor de uitgesneden statische stickers (bestaande uit één kleur en niet bedrukt met inkt)

Deze stickers kunnen ook gewoon droog opgeplakt worden, maar om zoveel mogelijk luchtbelletjes te voorkomen, kun je de volgende stappen volgen:

Stap 1: Maak eerst het glas waar de sticker op moet, goed schoon en vetvrij.

Stap 2: Spuit het glas goed nat met een plantenspuit

Stap 3: Nu voorzichtig de sticker van het schutvel (niet weggooien!) halen en plaats de sticker ruwweg op het raam. De sticker is statisch en hecht daardoor op het glas.

Stap 4: Spuit de bovenkant van de stickers ook beetje nat.

Stap 5: Druk met platte handen, kloppend, de sticker aan en druk zoveel mogelijk de plooien eruit. Schuif de sticker op de goede plek.

Stap 6: Gebruik een bank-of creditpasje,evt. omwikkelt met stukje keukenpapier en druk hiermee het water en evt. luchtbelletjes weg. Kijk hiermee uit met hele kleine stickers, ze zullen makkelijk weer verschuiven.

Stap 7: De sticker vervolgens droogdeppen met een doek/zeem.

Het raam en de sticker kunnen schoongehouden worden met een sopje. Probeer de sticker stofvrij te houden. De stickers zijn altijd weer te verwijderen en opnieuw te gebruiken.

Het kan zijn dat er nog wat luchtbelletjes vanaf de buitenzijde zichtbaar blijven, ook als u alle bovenstaande stappen hebt gevolgd. Dit is een eigenschap van de statische stickers, er is echter geen lijmlaag die de stickers helemaal glad op het raam kan hechten.

Opruimen van de stickers
Plak de stickers weer terug op het schutvel en berg ze netjes op tot volgend jaar. Heb je het schutvel niet meer? Gebruik dan plastic insteekhoesjes om de stickers te bewaren.

Opplakken van tekst
De enige manier om de stickers op te plakken is stuk voor stuk. De letters moeten dus ook stuk voor stuk opgeplakt worden. Gebruik schilderstape om een rechte lijn te maken, waarboven de tekst geplakt kan worden.
Doordat er een waterlaagje onder de stickers zit, kun je nog schuiven. Probeer de tekst zo recht mogelijk te schuiven.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Plakinstructies glasfoliestickers/raamstickers
Moeilijkheidsgraad opplakken: ★★★★ (moeilijk, vereist handigheid en geduld) Vraag eventueel iemand met ervaring om te helpen. Het aanbrengen van de sticker is altijd de verantwoordelijkheid van de klant, de plakinstructies zijn enkel een leidraad, maar geen garantie tot goed resultaat.
Bekijk ook even onderstaand filmpje:


Graag eerst de volledige plakinstructies doorlezen.
Bij iedere bestelling van glasfoliestickers ontvang je een gratis teststicker. Dan kun je eerst even oefenen. Handig voor als je nog nooit eerder glasfoliestickers hebt geplakt.

Glasfoliestickers worden nat geplakt.
Op deze manier komen er geen luchtbelletjes onder de sticker, en krijg je een mooi strak resultaat. 

Benodigdheden:
* Plantenspuit met water en een klein beetje afwasmiddel
* een ramentrekker
* een rakel of stevig pasje

Stap1: Zorg altijd dat de ondergrond vlak is en goed schoon gemaakt en vetvrij is, met bijvoorbeeld spiritus of ruitenreiniger. Tevens mag de ondergrond geen siliconen bevatten.

 

 

Stap 2: Strijk met een stevig pasje over de papieren aanbrengfolie, zodat de sticker zich goed hecht aan het aanbrengfolie. Leg de sticker op z’n kop en verwijder de geruite achterkant.

Let hierbij goed op dat de sticker niet aan de geruite achterkant blijft plakken, dit zorgt voor lelijke witte strepen of scheuren in de sticker. Wanneer de sticker blijft plakken, kun je het beste de achterkant even terug aandrukken en het voorzichtig opnieuw proberen.

Stap 3: Spuit het raam goed nat met het water met daarin een beetje afwasmiddel, zo kan de sticker nog schuiven. Liever te veel water dan te weinig.

Stap 4: Breng de sticker voorzichtig op de juiste positie aan. Door het waterfilmpje kan hij nog een beetje schuiven.


 

 

Stap 5: Hou de sticker goed op zijn plaats en haal de ramentrekker voorzichtig over de sticker, hiermee wordt
het waterfilmpje onder de sticker zoveel mogelijk
verwijderd.

 

Stap 6: Spuit de sticker nu ook nat en wrijf na met het pasje, zodat de sticker glad op het oppervlak ligt. 

 

 

Stap 7: Laat de sticker zo minimaal een dagdeel drogen. Kijk dan voorzichtig of de sticker al loslaat van het aanbrengpapier. Zo niet, nogmaals een beetje natspuiten en laten drogen.


Stap 8: Verwijder het aanbrengpapier van de sticker. Let hierbij goed op dat de sticker niet aan het papier blijft plakken, anders scheurt de sticker inVerwijder het papier voorzichtig en rustig. Wanneer de sticker nog een beetje blijft plakken, kun je het beste het papier even terug aanduwen en het opnieuw proberen. Een anderen mogelijkheid is om de sticker te begeleiden bij het loslaten met b.v. een schilmesje. (kijk uit voor beschadigen van de sticker).
Probeer de sticker niet aan te raken, want het is nog niet helemaal droog en dan verschuift het. Laat de sticker nog een uurtje drogen.

 

 


Stap 9: Kijk of de sticker al goed vastzit. Zo niet, dan nog even laten drogen. Na een tijdje heeft de sticker zich gehecht aan de ondergrond. Mocht je nog wat luchtbelletjes zien, probeer ze dan weg te vegen/drukken.

Meestal zijn de belletjes na een paar dagen vanzelf verdwenen. Zo niet, prik een heel klein gaatje met een naald in het luchtbelletje en wrijf het glad.

 Verwijderen van glasfolie
Het verwijderen van glasfolie gaat gemakkelijker wanneer je deze een beetje opwarmt. Gebruik hiervoor bv een föhn of warm water. Wanneer er nog wat lijmresten achterblijven op het raam, kun je hier het beste stickerverwijderaar voor gebruiken. Dit is te koop bij elke bouwmarkt. Kijk hiermee wel uit voor de verf op het kozijn.

 

Opplakken van textiel muurstickers

Moeilijkheidsgraad opplakken: ★☆☆ (vrij makkelijk / gemiddeld)

Stap1: Zorg altijd dat de ondergrond vlak is en goed schoongemaakt / vetvrij is, met bijvoorbeeld spiritus (niet op geverfde oppervlaktes).  De belangrijkste voorwaarde voor het aanbrengen van muurstickers is dat de ondergrond glad, schoon (vrij van stof, vet, silicone en latex) en droog is. Muren waar vocht in zit zijn niet geschikt om te beplakken. Pas geverfde muren moeten goed gedroogd zijn zodat het vocht uit de muur is en de muur uitgehard is. Ook op een muur met slechte kwaliteit muurverf, met vuilafstotende muurverf of kalkverf zal de sticker niet goed hechten.

Stap 2: De textielstickers kun je heel gemakkelijk opplakken en weer loshalen om opnieuw te positioneren. Je hoeft ze alleen van het vel los te halen en te plakken waar jij wil.

Stap 3: Wanneer er luchtbelletjes onder zitten, haal dan de sticker een stukje los en wrijf hem voorzichtig weer glad.

Let op dat de sticker niet dubbelklapt en de plakkant elkaar raakt.

Niet te hard wrijven over het geprinte oppervlakte om strepen te voorkomen.

Veel plezier met uw sticker!

© 2012 - 2024 Ilse Stickerdesign | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel